Skip to content Skip to footer

Contribuțiile sociale pentru 2024 la PFA-urile care înregistrează pierdere fiscală

Obligația de a plăti CAS la PFA-uri apare dacă venitul net anual depășește anumite plafoane:

  • Dacă venitul net este între 12 și 24 de salarii minime brute, PFA-ul datorează CAS la venitul ales care nu poate fi mai mic de nivelul a 12 salarii minime brute pe țară.
  • Dacă venitul net este peste 24 de salarii minime brute pe țară, PFA-ul datorează CAS la venitul ales care nu poate fi mai mic de nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară.

Prin urmare, pentru anul 2024 un PFA va datora CAS doar dacă venitul net anual (înainte de recuperarea pierderii fiscale reportate) este de minim 39.600 lei (12 salarii minim x salariul minim aplicabil pentru anul 2024).  În cazul în care un PFA se înființează în cursul anului, atunci începând cu anul 2024 nu se mai recalculează CAS corespunzător numărului de luni rămase până la sfârșitul anului fiscal (modificare introdusă prin OUG 115/2023). Prin urmare, începând cu 2024, venitul net pentru activitățile independente care încep în cursul anului nu se mai raportează la lunile de activitate rămase pana la sfârșitul anului pentru a stabili obligația de a plăti CAS, ci la plafonul anual de 12 salarii minime. Astfel, un PFA nu datorează CAS dacă venitul net anual este sub nivelul de 12 salarii minime brute pe țară și nu a optat.

Atenție! Pentru tot anul 2025 plafoanele pentru contribuții sociale, CAS și CASS, se calculează în raport cu salariul minim brut pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2025, deci 4.050 lei.

În ceea ce privește CASS, începând cu anul 2024 PFA-urile datorează contribuția la sănătate aplicând cota de 10% la venitul net anual, dar baza de calcul nu poate depăși 60 de salarii minime brute pe țară (pentru anul 2024 – 198.000 lei). La determinarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale. PFA-ul poate fi obligat să plătească CASS chiar și în situația de pierdere fiscală sau venit net egal cu zero, dacă nu obține venituri din alte categorii pentru care se datorează CASS. Baza de calcul pentru CASS este venitul net realizat. Dacă venitul net este mai mic decât 6 salarii minime brute pe țară, PFA-ul datorează CASS la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, cu anumite excepții:

  • au obținut venituri din salarii pentru care s-a datorat CASS la plafonul de cel puțin 6 salarii minime pe economie;
  • au obținut venituri din categoriile: venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din investiții (dividende, tranzacții cu titluri, dobânzi etc.), venituri din alte surse (criptomonede), pentru care se datorează CASS la plafonul de cel puțin 6 salarii minime pe economie;
  • sunt persoane scutite la plata CASS (copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenții, studenții-doctoranzi, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, femeile însărcinate și lăuzele).

Atenție! Începând cu anul 2025 PFA-ul care înregistrează pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, dar acestea pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Exemplu:

PFA Popescu Ion a realizat în anul 2024 o pierdere fiscală anuală în cuantum de 20.000 lei. Persoana fizică nu realizează alte venituri salariale sau extrasalariale peste 6 salarii minime și nici nu se încadrează la persoane exceptate de la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal.

Ce obligații fiscale are persoana fizică?

PFA-urile trebuie să plătească impozit pe venit, care este calculat pe baza venitului net din care se scad pierderile fiscale reportate și contribuțiile sociale datorate deductibile (CAS și CASS). Rata standard de impozitare este de 10%. Venitul net se determină scăzând cheltuielile deductibile plătite din venitul brut încasat. Având în vedere că PFA-ul înregistrează pierdere fiscală (cheltuielile plătite mai mari decât veniturile încasate), rezultă că nu va datora niciun impozit pe venit pentru anul 2024. Pierderea fiscală anuală înregistrată din activități independente determinate în sistem real în anul 2024, se reportează și se compensează de către contribuabil în limita a 70% din veniturile nete anuale, obținute din aceeași sursă de venit în următorii 5 ani fiscali consecutivi. Prin urmare, pierderea în cuantum de 20.000 lei se va putea recupera în perioada 2025 – 2029, dar în limita a maxim 70% din venitul net anual din activități independente. Pierderea reportată, necompensată după expirarea perioadei de cinci ani consecutivi, reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.

Referitor la CAS, venitul net este sub plafonul de 12 salarii minime (39.600 lei), deci persoana fizică nu are obligația de plată a CAS pentru anul 2024, dar poate opta să plătească la un venit ales de minim 12 salarii minime.

Referitor la CASS, venitul net este mai mic decât 6 salarii minime, dar persoana fizică nu se încadrează la excepții (venituri din salarii sau chirii/dividende/drepturi de autor/ etc. peste 6 salarii minime și nici în categoriile exceptate), astfel că are obligația să plătească CASS la o bază minimă egală cu 6 salarii minime (19.800 lei). Începând cu anul 2025 se va elimina obligația de plată a CASS pentru persoanele fizice care realizează pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero din activități independente, dar acestea pot opta pentru plata CASS dacă doresc să fie asigurate prin depunerea declarației unice – CAPITOLUL II (bifare litera B sau C).

Persoanele fizice care desfășoară activități independente (PFA în sistem real), depun declarația unică până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Obligația de declarare și plată revine persoanei fizice, iar ANAF nu emite decizii de impunere în urma depunerii declarației unice.

1 Comment

  • mirela
    Posted aprilie 2, 2025 at 8:59 am

    multumesc frumos!

Leave a comment

Cart0